Online-Tetris

NES connected to CRT and PC with a capture stick and RCA-splitters

Tetris SM 2020 -kaudella voidaan ensimmäistä kertaa pelailla virallisia karsintatuloksia myös onlinena! Tässä muutama vinkki ja ohje, kuinka päästä mukaan.

Tarvittavia laitteistokokonaisuuksia on pääpiirteissään kahta tai kolmea hieman erilaista. Kaksi ensimmäistä tällä sivulla esiteltyä vaihtoehtoa on hyvin yksinkertaisia minimi-ratkaisuja, jotka eivät yleensä vaadi pelaajalta erityisempiä uusia hankintoja. Kolmas ratkaisu on hieman vaativampi niin laitteiston kuin asennuksienkin kannalta, muttei silti todistettavasti mitenkään ylivoimaisen hankala, sillä vastaavalla tavalla maailmalla pelaa tälläkin hetkellä kymmeniä, ellei jopa satoja NES Tetriksen pelaajia!

Alla esiteltyjen ratkaisujen pääosat ovat pelilaite (emulaattori tai aito 8-bit. Nintendo eli NES) ja pelikuvaa internettiin lähettävä laite (tietokone tai mobiililaite). Vaihtoehdot eivät siis missään nimessä rajoitu vain tässä esitettyihin yhdistelmiin, ja näitäkin voi oman laitteiston puitteissa helposti yhdistellä tarpeen mukaan. Kaikkien laitteistojen lisäksi tarvitaan ilmainen Twitch-tili (www.twitch.tv), joka sekin on hyvin helppo luoda. Twitch-tilin luontiin löytyy internetistä sen verran hyvät ohjeet myös suomeksi, että niihin ei tässä artikkelissa puututa.

Lisäksi olisi hyvä, muttei välttämätöntä, jos omaa pelikuvaansa saisi lähetettyä Twitchiin ns. Tetris-Stencilin mukaisesti. Stencil on erityinen sapluuna, jonka mukaan NES Tetriksen pelialue voidaan helposti kohdistaa streamille, mistä edelleen on todella paljon apua erilaisia online-kilpailuja ja -turnauksia pelatessa. Lataa stencil osoitteesta http://bit.ly/TheStencil (osoite ohjaa dropbox-kansioon, jossa on kirjoitushetkellä stencil 3.6 png-tiedosto).

1. Emulaattori + tietokone

Emulaattorit ovat helppoja ja suosittuja pelialustoja, ja niitä käyttävät niin aloittelijat kuin huippupelaajat. Erilaisia emulaattoriohjelmia ovat esim. Mesen, RetroArch, FCEUX jne. (googlaa ”NES emulator”). Googlatessa saattaa käydä nopeasti selväksi, että emulaattoreita löytyy hyvin erilaisille laitteille, eli muillekin kuin vain tietokoneille 🙂 Tetris-kisailun kannalta ei ole sinänsä merkitystä millä laitteella emulaattoria käytetään, jos pelikuvan vain saa emulaattorilta lähetettyä Twitchiin.

Emulaattorin lisäksi tarvitset ns. ROM-tiedoston NES Tetriksestä. Ja Tetris SM-kisoissa tarvitset nimenomaan eurooppalaisen PAL-version ROM-tiedoston, eli ns. levykuvan omistamastasi fyysisestä pelistä*. Tiedosto saattaa olla nimetty esim. ”Tetris (Europe).nes”, tai ”Tetris (E).nes”.

* Huomaa, että pelkän ROM-tiedoston lataaminen ja/tai omistaminen ilman alkuperäistä peliä/pelikasettia on vähintäänkin kyseenalaista, eikä Tetris SM -organisaatio kehota ketään minkäänlaisiin laittomuuksiin, tai ota vastuuta muiden tahojen tekosista, mutta toisaalta myös luottaa, että kaikki Tetris SM online-pelailuihin osallistuvat pelaajat ovat tästä tietoisia ja pelaavat vain laillisesti hankittuja pelejä.

Jos/kun emulaattori ja Tetris-peli ajetaan tietokoneella, pelikuvan lähettäminen Twitchiin luonnistuu useimmiten jonkin streamaus-ohjelman avulla. Yleisesti käytetty ilmainen ohjelmisto on OBS Studio, joka sekin löytyy mukavasti suomenkielisenä. Lisäksi Twitch-tili on helppo ja nopea linkittää OBS Studioon. Huomaa kuitenkin, että OBS Studio ei välttämättä toimi vanhemmilla tietokoneilla, mutta googlaamalla löytyy tietysti lisää mahdollisia vaihtoehtoja.

Jos syystä tai toisesta mikään varsinainen streamaus-ohjelma ei omassa laitteistossasi toimi, niin ei hätää, mikään ei estä käyttämästä emulaattorin kanssa seuraavassa kohdassa esiteltyä mobiililaite-streamausta!

OBS-ja-emulaattori
Emulaattorilta (fceux) OBS:ään kaapattu pelikuva

2. Aito NES + mobiililaite

NES Tetris on parhaimmillaan ja aidoimmillaan alkuperäisellä NES-konsolilla ja vanhalla putki-TV:llä pelattuna! Muun muassa kaikki pelin ajoitukset ja ohjaus on viiveetöntä, toisin kuin emulaattoreilla tai litteällä nyky-näytöllä pelatessa, minkä merkitys korostuu viimeistään tasolta 16 alkaen pelatessa. Mutta putki-TV:n näytöltä pelikuvan lähettäminen Twitchiin saattaa äkkiseltään tuntua hieman konstikkaalta, vaikkei se sitä oikeastaan ole!

Lataa mobiililaitteellesi ilmainen Twitch-sovellus (App Store, Play-kauppa), anna sovellukselle lupa käyttää mm. mobiililaitteesi kameraa, kirjaudu Twitch-tiliisi ja ala streamata – melko helppoa, eikö? Ja kun mobiililaitteen kameran asettaa osoittamaan Tetris-ruutua (Tetris SM -yhteyksissä mielellään mahdollisimman suoraan edestä, ja siten että peliruutu täyttää mahdollisimman suuren osan kuva-alasta), oli se sitten autenttinen putki-TV tai vaikkapa emulaattori-laitteiston ruutu, niin online-Tetris on täysin käsien ulottuvilla 🙂

streami-puhelimella
Putki-TV:n näytön streamaus mobiililaitteella

3. Aito NES + kaappari + tietokone

NESin kuvan ”kaappaaminen” tietokoneelle on sekin kohtalaisen yksinkertaista, vaikkakin edellyttää jonkin verran pieniä hankintoja. Jos pelaajalta löytyy jo valmiiksi NES ja streamaus-ohjelmistoa mukavasti pyörittävä tietokone (HUOM: ei mini-läppäri…), kallein lisähankinta lienee kaappari.

NES connected to CRT and PC with a capture stick and RCA-splitters
NES connected to CRT and PC with a capture stick and RCA-splitters

Kaappari voi olla:
– noin 5 euron kiinalainen halpiskaappari, joiden toimintavarmuus etenkin PAL NESien kanssa on vähintäänkin arpapeliä,
noin 35 euron japanilainen IO-DATA GV-USB2 (HUOM: toimii ainoastaan Windows-PC:ssä, eli iOS- tai Linux-laitteille ei ole toistaiseksi toimivia ajureita olemassa!), jollaisia esim. Tetris SM -kisoissa käytetään,
– noin 50-100 euron hintainen Elgato Game Capture HD, joita ei enää uutena myydä, ja jonka mukana uutena on tullut erityinen RCA-adapteri-johto johon NESin kuvan saa helposti suoraan liitettyä, mutta jonka useimmat laitetta tori.fi:ssä tms. kaupittelevat pelaajat ovat hukanneet,
– ties kuinka kallis nykyaikainen kaappari HDMI-sisääntulolla, joka edellyttää seurakseen jonkinlaista RCA-to-HDMI -adapteria, jotta NESin kuvaa olisi mahdollista edes laitteelle tarjota, mutta jota uudenaikainen laite ei välttämättä kuitenkaan ymmärrä (kuilu 80-luvun ja 2010-luvun lopun laitteiden välillä alkaa olla melkoinen),
– jokin muu. Tässä listatut ovat vain pintaraapaisu kaappariratkaisuista, joita löytyy niin kivijalkaliikkeistä kuin internetistäkin pilvin pimein. Toimivan kaappari+NES -yhdistelmän löytäminen saattaa olla osin puhdasta yritystä ja erehdystä, kuten esim. Tetris SM -laitteistoa etsiessä toimimattomaksi testatut 2 kpl Motonetin 20 euron kaappareita (ne muuten oli König-merkkisiä, näyttivät suurin piirtein samalta, mutta eivät olleet aivan tarkalleen noita -> jos joku moisen omistaa tai hankkii ja toteaa NESin kanssa toimivaksi, kertoisitko siitä myös lyhyesti tetrissuomi@gmail.com 🙂 ).

Kun sopiva kaappari on löytynyt, pitäisi seuraavaksi miettiä kuinka NESin kuvan saisi kätevimmin menemään yhtä aikaa sekä televisioon että kaapparille. Tähän on olemassa 2 helppoa ratkaisua:

  1.  Pelikuva (ja ääni) televisioon antenni-liitännän kautta ja kaapparille RCA-kaapelilla. NESin ja television antenni-liitännän välillä on tavattu käyttää NESin mukana tulevaa RF-modulaattoria, mutta ilmeisesti on mahdollista liittää NES televisioon myös tavallisella suoralla antenni-johdolla. Lisäksi pelikuva pitää todennäköisesti etsiä näkyville tekemällä antenniverkon kanavahaku. Jollei automatiikka toimi, kannattaa kokeilla käsihaulla VHF 55 MHz tienoilta.
  2.  Pelikuva (ja ääni) Y-haaroittimen avulla televisioon ja kaapparille. Y-haarojen (RCA splitter, 1xUros – 2xNaaras) hintahaarukka on alle euron kiinalaisista (ebay tms.) yli 10 euron hintaisiin, mutta toistaiseksi kokemusten mukaan hinnalla ei tässä tapauksessa ole mitään merkitystä. Halpa toimii ihan yhtä hyvin kuin kalliskin. Myöskään itse RCA-kaapeleilla (välikaapelit haaroittimien ja TV/kaapparin välillä) ei ole erityisemmin merkitystä, eli NESin kuvan siirtoon kelpaa kyllä halvin RCA-kaapelikin (ääni, autohifi, video…).

    Capture stick and RCA-cables + RCA-splitters
    Capture stick and RCA-cables + RCA-splitters

Lisää tähän liittyviä ohjeita ja kuvia löytyy Tetris Suomen englanninkielisellä sivulla How to capture NES Tetris.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s