Parhailta oppimassa

Nykyisin Tetriksen saloja ei tarvitse keksiä itse, vaan pelivideot ja turnaukset tarjoavat hyvän kanavan oppia muiden pelaamisesta. Videoita katsoessa oppii jo hyvin paljon järkevästä pelitavasta, mikä onkin hyvä tapa oppia erilaisia kikkoja ja taktiikoita. Videon välityksellä ei kuitenkaan usein pysty seuraamaan miten pelaaja käsittelee ohjainta tai ajattelee pelitilanteesta, vaikka olisikin selostusta. Tämän takia tähän on koottu muutamia Tetrikseen liittyviä huomioita, jotka selventävät ehkä hiukan sitä, miten ja miksi parhaat pelaajat pelaavat juurikin tietyllä tapaa. Lopussa vielä linkkivinkki muutamien huippupelaajien stream- ja videokanaville.

Kahdella näppäimellä kääntäminen

Saavuttaakseen hyvät pisteet Tetriksessä kannattaa jo heti alussa opetella kahden näppäimen tekniikka palikoiden kääntämiseen. Tämä voi tuntua alkuun turhalta, mutta se tuo huomattavaa etua siinä vaiheessa, kun peli alkaa jo sujumaan ja pelit pitenevät nopeammille tasoille.

Painamalla A- ja B-näppäimiä palikka kääntyy eri suuntaan. Säästät merkittävästi aikaa ja painalluksia, kun (J-, L-, tai T-) palikan saa tietyissä tilanteissa haluttuun asentoon yhdellä napin painalluksella kolmen sijaan. Ei siis ihme, että lähes kaikki parhaat pelaajat kääntävät palikoita molempiin suuntiin. Kuvassa esimerkki T-palikalla.

T-palikan kääntäminen eri napeilla.

Tavoitteena tetris

Paras tapa kerätä pisteitä on tehdä mahdollisimman paljon tetriksiä, eli neljän rivin sorrutuksia. Esimerkiksi 9-tasolla neljällä yhden rivin sorrutuksella saa 4 x 400 pistettä = 1600 pistettä. Sen sijaan tetriksellä eli neljän rivin samanaikaisella poistamisella saa 12000 pistettä! Oikeastaan tämän takia pisteitä ei tarvitse erikseen juurikaan miettiä, vaan tavoitteena on aina tehdä tetriksiä, vaikka se johtaisi vaikeisiin tilanteisiin.

Pääsääntöisesti tetriksiä tehdään siten, että pelikentälle muodostetaan ”kaivo”, johon saa sijoitettua I-palikan, jos toisenkin. Järkevin kaivon paikka on pelikentän oikea laita. Syynä tähän on palikoiden ilmestyminen tai niiden kääntöakselin sijoittuminen hieman oikealle suhteessa pelikentän keskilinjaan. Lisäksi oikealle sijoitetun kaivon etuna verrattuna jossain keskemmällä olevaan kaivoon voidaan pitää sitä, että mahdollisimman yhtenäinen kasa helpottaa palikoiden pinoamista tasaisesti.

Voi olla, että joskus ajautuu tilanteeseen, jossa on joutunut tukkimaan kaivon suun. Tällöinkin kannattaa muistaa, että tetriksiä tulisi silti tehdä mahdollisimman paljon. Kannattaa siis yrittää pääkaivon tukkivien palojen poistamista tetriksellä. Parhailla pelaajilla tämän tekniikan käyttäminen ei ole sattumaa, vaan luonnollinen osa peliä.

Kaivon avaaminen tetriksellä.
Tyypillinen pino ja kaivo.

Ennakointi

Pelistä saa itselleen huomattavasti helpompaa, kun tarkkailee kuvaruudulla näytettävää seuraavaa palikkaa. Varsinkaan alussa ei kannata pelata liian nopeasti laskien palikoita vauhdilla alas, vaan ylimääräinen aika kannattaa käyttää miettien miten pelattava palikka kannattaa sijoittaa pinoon siten, että myös seuraava palikka on helppo sijoittaa.

Taitojen karttuessa on yhä luontevampaa miettiä yleensäkin, miten mahdollisimman monet palikat sopivat pinon päälle. Tällöin tulee mietittyä jo näkymättömissä olevien, tulevien palojen sopivuutta, vaikka niitä ei voikaan etukäteen tietää. Parhaat pelaajat pyrkivät hahmottamaan kahden tiedossa olevan (pelattavan ja seuraavan) palikan sijoittamisen siten, että mahdollisimman moni niiden jälkeen tulevista seuraavista seitsemästä mahdollisesta vaihtoehdosta sopisi pelikentälle parhaiten.

Ennakoinnin kannalta kannattaa varautua varsinkin O-palikan eli neliön ilmestymiseen. Kyseinen palikkaa vaatii aina pinon, jossa on kaksi vierekkäistä ruutua tasaisesti tai vaihtoehtoisesti kahden palan levyisen kaivon. Alla olevassa esimerkissä S-palikka asetetaan siten, että sen yläpuolelle muodostuu O-palikalle sopiva paikka.

Valmistautuminen O-palikkaa varten.

Streamaajia ja videoita

 

Muiden pelaajien videoita ja live-streameja katsoessa voi myös oppia jopa yllättävän paljon pelaamisesta. Oppia voi siis myös muiltakin kuin vain huippupelaajilta, sillä saattaa olla yhtä hyödyllistä katsoa niin muiden omantasoisten, vähän huonompien kuin vain vähän parempienkin pelaajien pelaamista!

Katso koottu lista videoista ja streamaajista (sekä eurooppalaisia että amerikkalaisia) tältä sivulta: https://tetrissuomi.wordpress.com/muuta/videolinkit/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s